How we build: Science Centre Station


Constructing the future Science Centre Station is a complex process. It will be the only underground station located between two surface stops (Sunnybrook Park and Aga Khan).

Science Centre Station Entrance Rendering Science Centre Station Rendering Aerial View

This design will allow the passengers to board the LRT underground, without disrupting the busy Don Mills Road and Eglinton Avenue East intersection above. The below-grade design at Don Mills also protects for a possible future connection with a Relief Line, currently being studied by Metrolinx, the City of Toronto and the TTC. 

In preparation for the build of the future Science Centre Station, the construction team will use a modified cut-and-cover method to excavate both the open rail trench leading to the station, and the space for the station itself. Illustration of Cut & Cover Method

First, the construction team will build retaining walls to secure the road around the excavation site. Next, the dig begins, including excavating 800 metres of Eglinton Avenue stretching from east of Leslie Street to the DVP, separated from eastbound and westbound traffic.

The crew will install a temporary road deck above only the Don Mills and Eglinton intersection, to maintain traffic flow while they work safely below. However, the remainder of the excavated area will remain open. This area will be protected, and allow traffic to flow on Eglinton Avenue. 

This ‘big dig’ has been underway since winter 2017.

For construction information and detailed impacts, please visit our Construction Updates page.

Science Centre Station East PortalScience Centre Station West Portal